Christian Østergaard den 05-05-2015
    VALGFAG

Kære elever og forældre
    Valgfagene er aflyste i morgen den 6. maj da vi har prøver for 9. klasse:
    Dansk skriftlig fremstilling (stil),
    og det optager 9.-klasseeleverne og rigtig mange af lærerne.
    Næste onsdag er der valgfag igen (dog uden et par af 9.-klasserne som igen er til prøve), og så afslutter vi årets valgfag onsdag den 20. maj.

Chr. Østergaard
    Hanne Correll den 13-03-2015
    TILMELDING TIL MODERSMÅLSUNDERVISNING I SKOLEÅRET 2015 / 2016

Her får I skema til tilmelding til modersmålsundervisning, adgangsgivende er, at en af forældrene har statsborgerskab i et EU/EØ land

Skema skal udfyldes med blokbogstaver og alle felter SKAL være udfyldt.

HUSK:
    Tilmeldingsblanketten skal senest den 3.6.2015 afleveres på skolens kontor

For at se eu/medlemslande klik på linket

Dansborgskolen

Indskrivning 2015

Skolestart for 0.klasses børn på Dansborgskolen August 2015

Pjecen Klar til skolestart - træn trafik med dit barn er målrettet forældre til børn, der skal begynde i 0.klasse efter sommerferien. Pjecen opfordrer jer forældre til at træne trafik med jeres børn og giver jer konkrete tips til trafiktræningen.

• 06-05-2015
    9. klasse FP9 Dansk, skriftlig fremstilling · 9X · 9Y · 9Z
  • 06-05-2015
    Skole/hjem-samtaler i 7.y maj 2015 · 7Y
    Læsebånd for o.a på hovedbib. · 0A
    9. klasse FP9 Matematisk problemløsning · 9X · 9Y · 9Z
    Skolehjem maj 2015 · 7V
    Skole/hjem-samtaler i 7.y maj 2015 · 7Y
  • 08-05-2015
    Skolehjem maj 2015 · 7V

Historier bag Konfirmation

Konfirmationstøj - voksentøj!

Konfirmationen kan ses som et overgangsritual - fra barn til voksen. Tøj m.m. var tidligere én af de ting, som viste forandringen

Da konfirmationen blev indført i 1736 var der også tænkt på tøjet.

Det var en højtidelig handling, og det blev understreget især med de krav til påklædning som blev opstillet for pigerne. De kvindelige konfirmander skulle i følge forordningen bære en kjole af hvidt eller sort taft - eller andet stof. Kjolen skulle være enkel, og måtte ikke være udsmykket, med mindre udsmykningen var lavet af samme stof som kjolen selv. Desuden skulle den være syet sådan, at halsen var tildækket.

Den sorte "højhalsede" konfirmationskjole blev, navnlig for generationer af landbokvinder, den kjole, der også siden hen blev anvendt til festlige eller højtidelige lejligheder. Den sorte festkjole fik man som regel enten til konfirmationen eller til sit bryllup - hvis midlerne var til stede! På konfirmationsdagen fik den unge pige som regel også sat sit hår op i "voksenfrisure" for første gang.

I meget erindringsstof fra fx husmands- og arbejderhjem står problemerne med at skaffe "det rigtige" tøj og ikke mindst rigtige sko til konfirmationsdagen. Det gav skår i selvagtelsen, hvis man hørte til dem, der kom til at stå på kirkegulvet med træsko på.

Det nye tøj, syet i voksensnit, var vigtigt for pigerne, men naturligvis også for drengene. Langt frem i 1900-årene var det almindeligt, at drengene til lejligheden fik deres første rigtige sæt tøj, dvs. bukser, vest og jakke. Konfirmationstøjet skulle helst holde sig pænt længe, da det i reglen var det eneste pæne "voksentøj" som de unge havde. Efterhånden som hvide konfirmationskjoler kom på mode i løbet af 1900-årenes første årtier, begyndte begrebet "andendagstøj" til pigerne at vinde frem. Da den hvide kjole ikke var så brugbar efter selve konfirmationen, var det vigtigt, at pigen fik kjole, sko - samt måske frakke og hat, der passede til en voksen.

Fest og "Blå Mandag"

Oprindeligt var hverken fest eller gaver tænkt som en del af konfirmationen

Konfirmationen var oprindeligt tænkt udelukkende som en kirkelig højtidelighed, og en bekræftelse på dåben. De elementer: fest, gaver, nyt tøj etc. som i dag forbindelse med dagen er alle ting, der først er kommet til langt senere.

Et af de første vidnesbyrd om "konfirmationsfest" stammer fra hoffet i slutningen af 1700-tallet hvor den senere Frederik den Sjette blev konfirmeret i 1784. Umiddelbart efter højtideligheden i kirken gik "gæsterne" ganske vist hjem, men dagen efter var der budt til kur klokken 19. Kuren omfattede spisning, og der blev desuden afholdt forskellig underholdning. Efterhånden bredte tanken om konfirmationsfest sig til alle samfundslag, selvom det langt fra var nogen selvfølge. Mange konfirmander oplevede helt ind i 1920´erne og 1930´erne kun meget begrænset festivitas. Måske blev der gjort ekstra ud af aftensmaden, og måske var der ganske få, og små gaver - måske et par lykønskningskort fra familie og venner.

Først i midten af 1900-årene har konfirmationsfesten fået den betydning og størrelse, som kendes i dag. På samme måde er også antallet og størrelsen af gaver taget til, op igennem 1900-tallet. Tidligere var ting som ure, cykler og fotografiapparater populære gaver til drengene, hvorimod pigerne ofte fik smykker og udstyr - fx kunne den senere samling af sølvtøj grundlægges i forbindelse med konfirmationen.

Dagen efter konfirmationen var på en måde den første dag i voksenlivet. Til bytraditionerne omkring konfirmation kom efterhånden den såkaldte "Blå Mandag". På landet var det i reglen ikke muligt at "pjække" en hel dag på denne måde.
I København begyndte man allerede i 1700-årene at gå i Rosenborg have, som på forårets konfirmationssøndag blev åbnet for de unge. Rundetårn og "Sommerlyst" på Frederiksberg var yndede udflugtsmål for borgerskabets nye voksne i 1800-tallet. I andre samfundsklasser var det billigere og mere folkelig underholdning, fx værtshuse, der blev opsøgt. Men uanset hvilke miljø man tilhørte, var den blå mandag muligheden for at lufte det nye voksentøj sammen med vennerne - og måske for første gang bruge nogle af de ting, man havde fået dagen forinden, fx lommeur, paraply...... eller cigaretetui.